دانه چیا چیست؟
دانه چیا حاصل گیاهی به نام چیا از خانواده نعناها بوده که سرشار از فیبر (34.4%) ، چربی (30.7% به خصوص چربی های امگا 3 و 6 و 9)، پروتئین (16.5%) و ویتامین های گروه A, E, C, B بوده و همچنین مواد معدنی مثل منیزیم، کلسیم، آهن، منگنز، روی، فسفر، پتاسیم و مقدار ناچیزی سدیم در آن موجود میباشد
در صورت مصرف 100 گرم از دانه های چیا به طور روزانه، 94 %نیاز ما به منیزیم، 63% نیاز ما به کلسیم، 59% آهن و 48% نیاز ما به روی را تامین میکند
خواص دانه چیا
دانه چیا، دانه ای به رنگ سیاه و سفید، خاکستری و یا قهوه ای و لکه لکه و رنگ های گوناگون دیگر بوده که از نظر ظاهری بسیار شبیه به تخم شربتی یا بذر ریحان میباشد
از ویژگی های دانه چیا خاصیت آب دوستی آن بوده به طوریکه این دانه قادر است تا 12 برابر وزن خود را آب جذب کند
خوب است بدانید مصرف دانه چیا در برنامه غذایی روزانه، میتواند به خاطر خاصیت آب دوستی و همچنین فیبر بالای آن، باعث ایجاد احساس سیری، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع یبوست بشود
با توجه به ترکیبات موجود در دانه چیا، مصرف منظم آن در برنامه غذایی توسط مصرف درست و طبق نظر متخصص تغذیه، میتواند اثرات مفید زیر را برای بدن داشته باشد
بهبود عملکرد دستگاه گوارش،تقویت سیستم ایمنی، سلامت استخوانها، احساس سیری، کمک در کنترل قند و چربی خوب، رفع یبوست و کمک در تامین پروتئین و چربی های ضروری از عناوین مهم خواص
نحوه مصرف دانه چیا
دانه چیا را میتوان به خاطر عدم داشتن طعم، در انواع غذا ها یا شکل های خوراکی استفاده کرد. بدین صورت که دانه چیا را میتوان به صورت خام، خیسانده (در آب و سایر مایعات مانند شیر ، شیر بادام) و یا به صورت پخته در غذاهایی همچون حلیم، پودینگ، اسموتی و انواع نان و شیرینی، غلات صبحانه، ماست، سالاد و برنج استفاده کرد
از دانه چیا به خاطر خاصیت لعابی و جاذب آب بودن و چربی بودن آن، میتوان در تهیه انواع سس یا سایر کاربری های آشپزی و شیرینی پزی به جای تخم مرغ استفاده کرد
به طور متوسط، در روز مصرف 1 تا 2 قاشق غذاخوری در هر روز توصیه میشود
عوارض دانه چیا
با توجه به ترکیبات موجود در دانه چیا، توجه به عوارض احتمالی ناشی از خوردن آن در گروه های خاصی بسیار مورد اهمیت است
1- کسانی که داروهای رقیق کننده خون مصرف میکنند (ممکن است دچار خونریزی در سطح بدن بشوند، در این شرایط حتما با پزشک مشاوره طب سنتی مشورت گردد)
2- در افراد مبتلا به نفخ شکم و اسهال، ممکن است با مصرف دانه چیا، علایم آنها تشدید شود
3- در برخی افراد ممکن است باعث ایجاد آلرژی های پوستی، آبریزش از چشم، مشکلات تنفسی و سایر علائم حساسیت، بشود
4- در صورت آلودگی دانه های چیا به میکروبها، یا عدم نگهداری صحیح آنها، میتوان باعث ایجاد مسمومیت (به خصوص در کودکان) بشود
- ۰۱/۰۲/۲۲